top of page

SINÄMuuta huomioitavaa

Olen sairastunut MS-tautiin

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? 

Muuta huomioitavaa -pysäkille kokoamme tietopaketteja asioista ja aiheista, jotka saattavat herättää kysymyksiä arjen ja elämän eri vaiheissa.

Voit ehdottaa meille aihetta – ihan pientäkin – josta voisi mielestäsi olla hyötyä ja apua muillekin MS-potilaille.

MUISTA HUOLEHTIA ITSESTÄSI!

PALAA TAKAISIN ETUSIVULLE >

SINÄ Muuta huomioitavaa  – Matkustaminen

MS ja matkustaminen – 5 faktaa

Neurologinen sairaus, kuten MS-tauti, vaikuttaa aina normaaliin arkeen. Sen ei kuitenkaan tarvitse estää lomailua tai matkustelua, jos muistaa seuraavat 5 faktaa jo matkaa suunnitellessa.  Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

1. Matkakohde

MS-tautia sairastavan on hyvä muistaa matkakohdetta valitessaan ainakin kohdemaan olosuhteet. Jos oireet vaikuttavat liikuntakykyyn, matkakohdetta valitessa on syytä ottaa huomioon kohteen maasto, hotellin sijainti ja esteettömyys.

Matkakohteen valinnassa on hyvä harkita, mikä on lämmön vaikutus toimintakykyyn. Usein MS-tautia sairastavilla lämpö pahentaa oireita ja aiheuttaa herkästi MS-tautiin liittyvän uupumuksen. Mikäli matka kohdistuu trooppisille alueille, tulee muistaa suurentunut infektioriski ja heikentynyt hygieniataso. Uusilla biologisilla lääkkeitä käyttävillä saattaa puolustuskyky olla heikentynyt eikä kohdemaaksi suositella tropiikin alueita.

2. Liikkumismahdollisuudet

Matkakohdetta valitessa kannattaa kiinnittää huomioita siihen, millainen maasto ja kulkumahdollisuudet paikassa on. Pyörätuolilla kulkevan on hyvä muistaa tarkistaa inva-huonemahdollisuus, esteettömyys ja mahdollinen avustajan mahdollisuuskohteessa. Kannattaa myös selvittää, onko kohteessa hissiä, portaita, rullaportaita tai kulkemista helpottavia luiskia.

Liikuntarajoitteinen saa tarvittaessa EU-maiden alueella lentokentällä avustajan, kun avun tarpeesta ilmoitetaan vähintään 48 tuntia ennen matkan alkamista. Kotimaassa VR:n palvelevilla juna-asemilla on myös mahdollista saada avustamispalvelua. Varaus tulee tehdä 48 tuntia ennen matkaa. Tietoa kotimaan matkakohteiden esteettömyydestä on kerätty Suomi kaikille -verkkopalveluun.

3. Lääkitys

On tärkeää, että MS-taudin säännöllistä lääkitystä jatketaan myös lomalla. Uudet biologiset lääkkeet vaativat usein kylmäsäilytyksen – muista kysyä omalta MS-hoitajaltasi tai lääkäriltäsi oikeaoppinen lääkkeiden säilytys- ja kuljetustapa. Kohteen asumuksessa on hyvä olla kylmäsäilytysmahdollisuus, ja hotellia varatessa on hyvä varata huone, jossa on oma keittiö/keittonurkkaus tai ainakin jääkaappi.

Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä kannattaa varata mukaan ylimääräistä, mikäli matkan aikana sattuu yllätyksiä tai matka viivästyy itsestä riippumattomista syistä.  Lääkkeet kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin. Lentomatkustajalla saa olla käsimatkatavaroissa sairautensa hoitoon matkan aikana tarvitsemansa lääkkeet ja lääkintävälineet, myös ruiskuja ja neuloja. Muistathan ottaa mukaan myös lääkkeiden reseptit!

4. Rokotukset

MS-tautia sairastavien on hyvä huomioida, että infektiot lisäävät pahenemisvaiheen riskiä, joten on tärkeää huolehtia rokotesuojasta sekä kotimaassa että ulkomailla. Kausi-influessarokotuksia suositellaan otettavaksi rokotusaikataulutuksen mukaisesti. MS-tautia sairastava voi tarvittaessa ottaa myös malarian estoon tarkoitetut lääkkeet.

Huom! MS-taudin aktiivisessa vaiheessa on vältettävä rokottamista. Tällä pyritään estämään immuunijärjestelmän lisäaktivoituminen. Immuunivastetta heikentävän hoidon, kuten aikana MS-potilaalle ei saa antaa eläviä heikennettyjä rokotteita.

5. Aikataulutus

Lomalla ei tulisi olla kiire. MS-tautia sairastavan kannattaakin suunnitella matkansa huolellisesti ja muistaa aikatauluttaa suunnitelman riittävän väljäksi – matkan varrella voi sattua yllätyksiä, lämpö ja fyysinen rasitus voivat hankaloittaa liikkumista ja väsyttää. Matkasuunnittelussa apuna voi käyttää verkkokarttapalveluja, ja reittejä kannattaa suunnitella hyvissä ajoissa etukäteen.

Muista myös leppoisa ja iloinen lomamieli!

Lisätietoa matkustamiseen liittyen saa esimerkiksi Neuroliitolta.

 

PALAA TAKAISIN ETUSIVULLE >

Matkustaminen

SINÄ Muuta huomioitavaa  – Rokotteet

MS-tauti  ja rokotteet

Rokotteiden käyttö MS-tautia sairastavilla edellyttää muutamien olennaisten seikkojen huomioimista: on tärkeää arvioida eri rokotteiden turvallisuutta sairauden ja sen lääkehoidon kannalta, ja on hyvä tietää, vaikuttaa sairaus tai sen lääkehoito rokotteen tehoon.

 

Immunomoduloivan lääkehoidon aikana eläviä, heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita ei suositella käytettäväksi. MPR- ja vesirokkorokotteet kuuluvat tähän kategoriaan.  Sen sijaan kausi-influenssarokotteet on todettu turvallisiksi ja soveltuviksi MS-tautia sairastaville myös immunomoduloivan lääkehoidon aikana.

MS-tauti ja kausi-influenssarokote

Kausi-influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Rokote ei sisällä eläviä viruksia, joten se ei voi aiheuttaa influenssaa. Kausi-influenssarokote on MS-potilaalle ja häntä hoitavalle terveysalan ammattilaiselle maksuton, koska influenssa aiheuttaa oleellisen uhan MS-tautia sairastavan terveydelle. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Se ei kuitenkaan suojaa tavalliselta nuhakuumeelta.

Influenssarokotteen turvallisuus MS-potilaille on varsin luotettavasti osoitettu. Selvää yhteyttä MS-taudin pahenemisvaiheeseen ei ole todettu potilaita koskevissa laajoissa tutkimuksissa. Siitä huolimatta kausi-influenssarokotteen ottamisesta kannattaa olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin ja tarvittaessa MS-hoitajaan. Terveysalan ammattilaisten kanta kannattaa kysyä muun muassa rokotteen ottamisen ajankohtaan ja mahdollisesti heikentyneeseen rokotevasteeseen, jotka voivat liittyä MS-taudin lääkehoidon toteuttamiseen.

Influenssakaudella 2018–2019 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään VaxigripTetra -rokotetta, jossa on vaikuttavana aineena influenssaviruksen pintarakenteita. Rokotteessa on apuaineina suoloja ja puhdistettua vettä, eikä se sisällä tehosteainetta tai säilytysaineita. Lisäksi rokotteessa on pieniä jäämiä neomysiiniä, oktosinoli 9:ää, ovalbumiinia ja kananmunan proteiinia.

Aikuiselle kausi-influenssarokotetta annetaan 0,5 millilitraa lihaksensisäisesti tai ihon alle (9-vuotta nuoremmille lapsille on omat rokotusohjeet). Rokote suositellaan otettavaksi ennen epidemian alkua eli marras-joulukuussa. Suoja syntyy noin kahdessa viikossa rokotteen ottamisesta. Huomaathan, että MS-tautia sairastava kuuluu ns. riskiryhmään, joiden rokottaminen aloitetaan usein jo lokakuun aikana. Rokotteesta lisätietoa saat omalta hoitavalta taholtasi!

Lisätietoa kausi-influenssarokotteesta saat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

 

PALAA TAKAISIN ETUSIVULLE >

Rokotteet
Yhteystiedot
iCare
bottom of page